'Naakt fitnessen hygiënischer dan normaal'

Sander (Xender)
Icoon Not Safe For Work (NSFW)Naakte Fitnessen in de Betuwe. Was het eerst nog een plan, inmiddels is wel zeker dat het vanaf zondag 4 maart kan. Volgens eigenaar Patrick de Man van een sportschool in Heteren heeft hij al 45 aanmeldingen binnen van mensen die er wel wat in zien. Dat zei hij gisteravond in FOK!radio. "In totaal kan ik tussen de 50 en 75 mensen kwijt op de zondag. Dus het gaat aardig goed", aldus De Man.

Het idee voor het naakt fitnessen ontstond toen er twee naturisten in de sportschool langskwamen. "Ik had er twee aan de bar staan die zich kwamen inschrijven. Ik gaf ze daarna een rondleiding. We kwamen bij de kleedkamers aan, waarop een van hen vroeg waarom het niet gemengd douchen was. Ik zei dat dat niet gebruikelijk was. Toen zeiden zij weer dat ze fanatiek naturisten waren en dat het daarbij zeer gebruikelijk was om gezamenlijk te douchen." En zo werd het idee geboren. De Man deed eerst wat onderzoek om te kijken of er behoefte aan was. "Daar kwamen veel positieve reacties op. Met name van naturisten. Ik heb nu zelfs al reacties uit de hele wereld, zoals Australië en Nieuw-Zeeland."

Het personeel zelf gaat niet naakt. "Ik ben geen naaktrecreant", zegt de sportschooleigenaar. "En ook mijn personeel niet. We hebben wel speciaal geselecteerd onder het personeel. De mensen hoeven dus niet bang te zijn dat wij anderen stiekem uit gaan lachen. De mensen die gekleed gaan hebben ook verschillende overtuigingen. Wij staan hier om mensen met alle levensovertuigingen een fijne sportsfeer aan te bieden."

Maar is dat dan wel zo fris om lekker naakt op de apparaten te zweten? "Het is eigenlijk nog hygiënischer dan normaal. We gebruiken hoesjes om de stoeltjes. Die worden steeds verwisseld. Daarbij zijn handdoekjes verplicht als je gebruik maakt van de apparaten." Het is de bedoeling dat mensen echt naakt zijn, dus ook geen sportschoenen. "In Afrika lopen ze ook niet op sportschoenen", zegt De Man. "De mens is ooit begonnen zonder kleding aan, dus dat moet nu ook lukken."

Overigens mogen geklede mensen ook nog gewoon in de sportschool. "Mensen die de geloofsovertuiging 'naturisme' hebben zijn voortaan op zondag welkom. Iedereen die dat niet heeft, kan de andere dagen gewoon komen", aldus De Man.

Met dank aan FOKradio voor de submit.