Lenen voor studie ruim eenderde duurder

Bart (Mainport)
Icoon OnderwijsToekomstige studenten zijn eenderde duurder uit bij een lening. De Volkskrant bericht dat het kabinet de rente van 2,7 naar 3,7 procent wil verhogen, zodat de aanpassingen in de Wet Studiefinancieringen betaald kunnen worden. Bijvoorbeeld een soepeler afbetalings-regeling, het meenemen van studiefinanciering naar het buitenland en de invoering van collegegeld-krediet.

Studentenorganisatie ISO is verbouwereerd over de renteverhoging. Sebastiaan den Bak heeft berekend dat de renteverhoging de gemiddelde lenende student na zijn afstuderen 330 euro per jaar zal kosten. Bovendien gaan de extra kosten ook langer drukken op de afgestudeerden, omdat studenten langer mogen doen over de aflossing. "Dat gaat ze duizenden euro's kosten."

Het nieuwe aflossingssysteem en de hogere rente gaan alleen studenten aan die nog niet eerder geleend hebben. Den Bak vindt dat studenten die maas moeten gebruiken. Hij raadt alle studenten aan nog dit studiejaar minstens 1 euro bij de IB-Groep te lenen. Op die manier vallen toekomstige leningen nog onder de oude tarieven.

Ongeveer een kwart van alle studenten leent bij de IB-Groep. Den Bak verwacht dat dat aantal snel zal stijgen, juist omdat de overheid aanspoort tot lenen. Voormalig staatssecretaris Rutte van Onderwijs was een grote fan van dat idee. Volgens hem besteedden studenten te veel tijd aan baantjes. Den Bak: "En dan komen ze nu op zo'n Frisia-achtige manier met een renteverhoging. Ze hebben met ons over die wetswijziging gesproken, zij het erg laat, maar niet over de rentestijging."