Japan wil strengere straffen voor pesten

Wouter (druide)
Icoon BuitenlandsPestende scholieren moeten harder worden aangepakt dan nu het geval is. Daar pleit de Japanse premier Shinzo Abe voor. Scholieren die hun medescholieren treiteren moeten volgens de premier worden geschorst en therapie krijgen. Zodoende zal het vertrouwen van ouders en kinderen in de scholen worden hersteld, denkt Abe.

Dat vertrouwen is de afgelopen tijd flink geschaad, door berichten over slachtoffers van pesterijen die zelfmoord hebben gepleegd. Het Japanse ministerie van onderwijs berichtte vorige week dat in de afgelopen zes jaar minstens veertien jonge kinderen zichzelf van het leven hebben beroofd, omdat ze werden gepest.

Een overheidscommissie onder leiding van Nobelprijswinnaar Ryoji Noyori drong in november aan op maatregelen tegen leerlingen die pesten en leraren die zulk gedrag door de vingers zien. Het ministerie van onderwijs ontving rond die tijd veel anonieme brieven waarin vermoedelijk scholieren met zelfmoord dreigden.

Japanse schoolkinderen die gepest worden krijgen vaak het verwijt dat ze het er zelf naar gemaakt hebben, wat hun gevoel van isolement en schaamte versterkt.