Luxemburg doet 'Nederlandse' vlag weg

Christiaan
Icoon BuitenlandsIedereen weet dat de Nederlandse vlag bestaat uit de kleuren rood, wit en blauw, maar de Luxemburgse vlag heeft precies dezelfde kleuren, alleen is blauw daar lichtblauw. Luxemburg is dat zat, en wil er van af. De gelijkenis tussen Nederland en Luxemburg moet afgelopen zijn, en er moet een andere vlag gaan wapperen in het "Grand-Duché de Luxembourg".

De leider van de grootste fractie in het Luxemburgse parlement, Michel Wolter, heeft inmiddels een ontwerp ingediend. Het rood wit blauw zal vervangen worden door de vlag die in de tijd van de Middeleeuwen werd gebruikt; een achtergrond van blauwe en witte strepen en op de voorgrond een rode leeuw.

De vlag lijkt op de vlag van Nederland waarvan Luxemburg eertijds een deel is geweest en op de vlag van de Belgische provincie Luxemburg. De vlag werd tussen 1845 en 1848 voor het eerst gebruikt, maar werd pas in 1972 officieel aangenomen. Overigens is 90% van de huidige bevolking van Luxemburg voorstander van het invoeren van de nieuwe vlag.

De nieuwe vlag van Luxemburg
De nieuwe vlag


Met dank aan dalet voor de herschreven submit.