Geen toestemming voor interview Holleeder

Redactie
'Topcrimineel' Willem Holleeder had geen toestemming om met misdaadjournalist John van den Heuvel te spreken. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Justitie vandaag. Hij reageerde daarmee op berichten dat misdaadverslaggever John van den Heuvel vanavond een interview met Holleeder zal uitzenden in het nieuwe TROS-programma 'Bureau Van den Heuvel'.

Holleeder zit in Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught en had volgens de regels eerst toestemming moeten vragen om met de pers te praten. Justitie zal de uitzending vanavond eerst bekijken en daarna overwegen of er maatregelen tegen Holleeder moeten worden genomen.

Zwijgen doorbreken
Van den Heuvel liet vanochtend weten dat uit het interview blijkt dat Willem Holleeder zelf het woord wil voeren tijdens de rechtszaak tegen hem en zeven medeverdachten die op 2 april begint.

In het vraaggesprek zegt Holleeder dat ''het niet gemakkelijk is als je in de media wordt afgeschilderd als een of ander monster en je weet dat je het zelf niet hebt gedaan''. Hij laat weten uit te kijken naar het megaproces. ''Ik heb het een en ander in mijn dossier gelezen en heb me verbeten over wat een onzin het allemaal is.''

Het betekent dat Holleeder zijn tactiek heeft veranderd. Tot nu toe zweeg hij vele jaren niet alleen in de rechtszaal maar ook tegenover de recherche en de media.

Hij heeft nu met zijn advocaat Bram Moszkowicz afgesproken dat hij zijn eigen verhaal zal vertellen, onder meer over de zogenoemde achterbankgesprekken met de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

De rechtszaak, die in april begint, gaat naar verwachting enkele maanden duren. In deze zaak wordt Holleeder verdacht van het stelselmatig afpersen van vier vastgoedhandelaren, onder wie Endstra. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) werkte hij daarbij telkens met andere handlangers samen.

-
'Bureau Van den Heuvel' wordt vanavond om 21.05 uur uitgezonden op Nederland 1.