Belgische prins wist wel van fraude

Redactie
Icoon KoningshuisDe Belgische prins Laurent, zoon van koning Albert II, wist wel degelijk dat hij profiteerde van fraude bij de marine. Dat gebeurde toen de marine voor 400.000 euro opknapte aan huizen van Laurent.

Dat zeggen twee hoofdverdachten in het fraudeproces bij de Belgische marine, dat volgende week in Hasselt begint. De hoofdverdachten verklaarden nu al tegenover een groot aantal kranten dat de prins wel degelijk op de hoogte was van het gesjoemel.

"Natuurlijk was de prins op de hoogte. We hielden destijds drie vergaderingen met hem. In zijn eetkamer, mét pasta. Daar werden de werken uitvoerig besproken. Hij koos de kleuren van de muurverf, de tapijten en de gordijnen. Hij vond het normaal dat de marine voor de kosten opdraaide. Ik verrichtte voor 400.000 euro werken in de gebouwen van Laurent", aldus hoofdverdachte Marc Luypaerts in Het Laatste Nieuws.

Als dat klopt is het bedrag waarvan Laurent geprofiteerd zou hebben, ook nog eens dubbel zo hoog als eerder gemeld.

Koning Albert verwees in zijn kersttoespraak vorige week impliciet naar de affaires rond zijn zoon. De koning zei dat "niemand boven de wet staat" en "justitie haar taak in volle onafhankelijkheid moet uitvoeren". Hij herhaalde daarmee eerdere woorden van premier Guy Verhofstadt.

Vervolgens zei de koning: "Wanneer het gerecht verduisteringen vaststelt, lijkt het me billijk dat de schadeloosstelling iedereen zou treffen die er voordeel uithaalde".