'Recherche koestert wrok tegen Holleeder'

Christiaan
Icoon MisdaadHet rechercheteam dat onderzoek doet naar topcrimineel Willem Holleeder wordt vooral gedreven door persoonlijke wrok. Dat beweert de advocaat van de vermeende Godfather van de Nederlandse onderwereld, Bram Moszkowicz. "Getuigen worden stelselmatig onder druk gezet, net zolang tot ze iets belastend over Holleeder verklaren. Die mensen zijn niet afstandelijk, niet neutraal, die willen mijn cliënt per se pakken", stelt Moszkowicz in een interview met het Algemeen Dagblad. "Mensen die nu aan deze zaak werken, hebben eerder geprobeerd hem vast te krijgen - en toen haalden ze bakzeil. Die willen nu hun revanche."

Volgens de Amsterdamse raadsman is Holleeder positief gestemd over de voortgang van zijn zaak. "Bijna alle getuigen die de afgelopen maanden zijn verhoord, legden ontlastende verklaringen af. Het bewijs brokkelt af. Dat doet hem goed." De 'stapels bewijzen' die er zouden zijn, zijn volgens Moszkowicz grotendeels ondeugdelijk. "De enige getuigen die belastend verklaren, willen anoniem blijven of zijn dood. De bewijskracht daarvan is in mijn ogen nul."

Moszkowicz ontkent dat Holleeder hem in zijn macht heeft. "Dat zal wel, maar het is onzin. Hij heeft mij nog nooit onder druk gezet. Er is ook beweerd dat we te close zouden zijn: ook onzin. Holleeder en ik zijn geen vrienden. Hij was een regelmatig bezoeker van mijn kantoor, maar dat was omdat de recherche vaak naar hem vroeg. Dan moesten we daarover spreken." Bijna een jaar geleden verschenen berichten in de media dat Holleeder zijn advocaat volledig in de tang zou hebben. Moszkowicz zou onder andere gechanteerd zijn met een 'pikant filmpje' waarin hij figureert.

Morgen verschijnt Holleeder samen met vijf medeverdachten voor de vierde maal voor de rechtbank voor een zogeheten pro forma-zitting. In april moet het 'monsterproces' inhoudelijk van start gaan. De topcrimineel wordt verdacht van het opdracht geven tot liquidaties, het witwassen van crimineel geld en het afpersen van vastgoedhandelaren. De betrokkenheid van de voormalige ontvoerder van biermagnaat Freddie Heineken bij de moord op caféhouder Thomas van der Bijl wordt nog nader onderzocht.

Met dank aan Kozzmic voor de herschreven submit.