22 VN-medewerkers gedood in 2006

Redactie
Icoon Buitenlands Tijdens het jaar 2006 zijn 22 medewerkers van de Verenigde Naties om het leven gekomen tijdens de uitoefening van hun functie. Dit heeft de Staff Union, de vakbond van VN-medewerkers, dinsdag bekendgemaakt.

De meeste doden, negen, vielen in de Democratische Republiek Congo (RDC) waar de VN hun grootste vredesmacht hebben gestationeerd, Monuc. In de RDC vond ook het bloedigste incident plaats: in januari werden er acht Guatemalteekse blauwhelmen gedood die jacht maakten op Vincent Otti, de plaatsvervangend leider van het Ugandese Verzetsleger van de Heer (LRA) die op verdenking van oorlogsmisdaden gezocht wordt door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De negende VN-dode in de RDC viel toen een Nepalese VN-militair werd gedood tijdens een vuurgevecht met rebellen in de onrustige regio Ituri.

Het op een na hoogste dodental viel te betreuren in Libanon, waar in 2006 zes VN-medewerkers om het leven kwamen. Vier VN-waarnemers kwamen om het leven bij een Israëlische aanval op hun observatiepost. Een civiele medewerker kwam om het leven toen zijn woning werd getroffen door een Israëlische raket. De zesde VN-dode viel bij een Israëlische luchtaanval op een vluchtelingenkamp.

Behalve in Congo-Kinshasa en Libanon kwamen ook VN-medewerkers om het leven in Haïti, Sudan en Afghanistan. De Staff Union hekelt het feit dat de schuldigen aan de dood van VN-medewerkers bijna nooit worden gestraft. In 2005 werden 32 VN-medewerkers gedood bij de uitoefening van hun functie, in 2004 negentien.