Herdenkingsdienst oud-president Ford

Redactie
Icoon BuitenlandsIn de National Cathedral in Washington is dinsdag in aanwezigheid van tal van hoogwaardigheidsbekleders de uitvaartdienst voor de Amerikaanse oud-president Gerald Ford gehouden. Ford overleed vorige week op 93-jarige leeftijd.

Onder de sprekers tijdens de dienst was de huidige president van de Verenigde Staten, George W. Bush. Hij noemde Ford "een man wiens naam synoniem was met integriteit" en een "rots van stabiliteit" in woelige tijden. Vicepresident Ford verving in augustus 1974 Richard Nixon als staatshoofd.

Nixon moest het veld ruimen vanwege zijn rol in het Watergate-afluisterschandaal, dat de VS in een diepe morele crisis stortte. Ook vader Bush, de oud-president, prees Ford omdat hij het vertrouwen in het presidentsschap wist te herstellen.

President Bush kwam aan het begin van de dienst gearmd met de weduwe van Ford, Betty, de kerk binnengelopen. Ook Bush' nog levende voorgangers Bill Clinton en Jimmy Carter waren aanwezig. Carter versloeg Ford in 1976 bij de presidentsverkiezingen. Namens de Nederlandse regering was minister van Staat Max van der Stoel bij de herdenkingsceremonie. Er waren 3700 genodigden.

De afgelopen dagen lag de kist met het lichaam van Ford op Capitol Hill, in het parlementsgebouw. Duizenden mensen bewezen de oud-president de laatste eer. In lijn met de sobere stijl van Ford waren de plechtigheden ontdaan van alle franje. Ford wordt woensdag in besloten kring begraven in Grand Rapids, Michigan, waar hij opgroeide.

President Bush had dinsdag uitgeroepen tot dag van nationale rouw vanwege het overlijden van Ford. Alle overheidsgebouwen waren gesloten en ook de beurs op Wallstreet was dicht.

Uitvaartdienst Amerikaanse oud-president Gerald Ford
De kist wordt binnengedragen