'Meer dan 2000 islamisten in Somalië gesneuveld'

Redactie
OorlogHet dodental van de gevechten in Somalië van de afgelopen dagen ligt aan islamitische zijde tussen de 2000 en 3000. Dat verklaarde de Ethiopische premier Meles Zenawi donderdag.

Ethiopië steunt de Somalische interim-regering in haar strijd tegen de milities van de islamitische rechtbanken die vanaf juni grote delen van het Afrikaanse land veroverden maar nu op de vlucht zijn gedreven.

Amerika steunt de Ethiopische inval in Somalië, zo liet het Witte Huis gisteravond weten. De Amerikaanse regering benadrukte wél dat Ethiopië zich terughoudend moet opstellen in het conflict. Volgens de Verenigde Staten zijn de ontwikkelingen in Somalië 'zorgelijk'.

Hoofdstad Mogadishu
Ethiopische troepen en strijders die de voorlopige overgangsregering van Somalië steunen, zijn vandaag de hoofdstad Mogadishu binnengetrokken. De troepen naderen het centrum van de in vijftien jaar van strijd verwoeste stad vanuit het westen. De bevolking in de westelijke buitenwijken reageert enthousiast op hun komst, terwijl op verscheidene plaatsen plunderingen doorgaan.

De islamitische milities die de stad een half jaar geleden in hun macht brachten, hebben de wijk genomen uit vrees voor omsingeling en bombardementen. Deze strijders zijn verbonden aan door rijke zakenlieden opgerichte islamitische rechtbanken. Ze krijgen onder meer steun van streng islamitische staten en Eritrea, aartsvijand van Ethiopië.

Veel landen betrokken
Feitelijk zijn tal van landen met geld en wapenleveranties betrokken bij de strijd in Somalië. Dit staat in een nog vertrouwelijk VN-rapport waarop het Britse persbureau Reuters de hand heeft weten te leggen.

Jemen, Ethiopië en Uganda steunen de interim-regering van Somalië.

Eritrea, Syrië, Iran, Djibouti, Egypte, Libië en Saudi-Arabië steunen de islamitische fundamentalisten.

De auteurs van het VN-rapport vrezen dat het tot een rechtstreekse confrontatie tussen Ethiopië en Eritrea kan komen, die eerder met elkaar oorlog voerden. Om een escalatie van het conflict te voorkomen moet de Veiligheidsraad volgens de aanbevelingen van het rapport een zee-, lucht- en landblokkade invoeren voor Somalië. Ook zouden tegoeden van bij de wapenhandel betrokken zakenlieden moeten worden bevroren.