'Israëlische bezetting is kankergezwel'

Athlon_2o0o
Icoon Isra�l/Palestina Een toespraak van voorzitter Max Wieselmann van Een Ander Joods Geluid heeft tot ophef geleid tijdens de jaarlijkse stille tocht in Westerbork. "Als dat kankergezwel van bezetting, annexatie en achterstelling niet verdwijnt, zal het Midden-Oosten een brandhaard blijven", zei hij. Volgens hem is de politiek van Israël "de kern van het probleem" in het Midden-Oosten.

Veel Joodse organisaties hebben direct afstand genomen van de uitspraken. Het Herinneringscentrum van Kamp Westerbork besloot voor het eerst niet mee te doen aan de stille tocht en trok de steun in. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemde het "diep grievend" dat de stille tocht misbruikt is voor politieke doeleinden. Bovendien wordt er "bedoeld of onbedoeld een directe link gelegd tussen het Israëlische optreden jegens de Palestijnen en die uitroeiingspolitiek van de nazi's jegens joden".

De stille tocht is eigenlijk niet voor zulke politieke uitspraken bedoeld. Elk jaar wordt de tocht gehouden om joodse Nederlanders te herinneren die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's via Westerbork naar Duitsland werden afgevoerd en vermoord.