Liquidatie kroegbaas Van der Bijl opgelost

Rob (R@b)
Justitie heeft voor het eerst een recente liquidatie in de Amsterdamse onderwereld opgelost. Volgens de politie weet men exact wie er achter de moord op café-eigenaar Thomas van der Bijl zit. Ook is duidelijk wie de directe opdracht gaf. Alleen weet Justitie nog niet of die opdrachtgever mogelijk voor nog iemand anders handelde. Het is een unicum dat een onderwereldmoord zo snel wordt opgelost.

Van der Bijl werd op 20 april 's ochtends geliquideerd in zijn eigen café De Hallen, toen hij een ontbijtje zat te nuttigen. De 26-jarige Dwight S. is de schutter. Hij observeerde Van der Bijl dagenlang met Remy H. (22).

Opdrachtgever is de 37-jarige Fred R. (zie foto) uit Leidschendam. Hij was een topcrimineel in wording totdat hij in augustus tot zijn eigen verrassing door een politiemacht werd overmeesterd op een camping in Spanje.

In eerste instantie vroeg R. aan ene Alex de B. en diens vriend Nico H. (47) om Van der Bijl om te leggen. Zij observeerden het slachtoffer een tijdje maar durfden de moord niet aan. Wel leverde De B. het vuurwapen voor de moord. Daarna kreeg Dwight S. de opdracht tot de liquidatie.

De politie bereikte een razendsnelle doorbraak in het onderzoek, toen zij het moordwapen opviste dat in een gracht was geworpen. Op het vuurwapen werd een vingerafdruk aangetroffen van Alex de B.

Twee motieven
Er zijn twee mogelijke redenen waarom Van der Bijl is geliquideerd. De eerste is dat hij kort voor zijn dood betrokken was bij de onderschepte smokkel van 30.000 kilo softdrugs. Justitie was daar al van op de hoogte.

Het tweede mogelijke motief zijn de uiterst belastende verklaringen die de kroegbaas in de maanden voor zijn dood tegenover de politie aflegde over de van afpersing verdachte topcrimineel Willem Holleeder. Van der Bijl was vermoedelijk één van de anonieme bedreigde getuigen die justitie wilde opvoeren tegen Holleeder.

Justitie zou nog onderzoeken of Fred R. op zijn beurt in opdracht handelde van Holleeder. In het dossier van Fred R. zit namelijk een foto waarop Holleeder staat met een vriendin van Fred R. Justitie wil over dat deel van het onderzoek echter nog niets kwijt.

Over drie maanden moeten de vijf verdachten voor de rechter verschijnen.