Iran: buitenlandse transactie in euro's

Redactie
Icoon EconomieIran gaat zijn buitenlandse transacties voortaan in euro's uitvoeren en niet meer in dollars. Daarnaast is het land van plan om zijn buitenlandse reserves om te zetten in euro's. Dat heeft een woordvoerder van de regering maandag bekendgemaakt.

Het voornemen lijkt te zijn ingegeven door zowel economische als politieke motieven. Het Iraanse plan illustreert volgens waarnemers dat de euro als valuta steeds belangrijker wordt.

Andere landen zijn bezig hun buitenlandse reserves gespreider te beleggen. Een bekend voorbeeld is China, dat door zijn buitenlandse handel enorme reserves heeft opgebouwd. Ook Rusland heeft dergelijke stappen genomen. Dat land verdient momenteel veel geld aan de export van grondstoffen. Deze landen willen de waarde van hun buitenlandse reserves graag op peil houden.

Analisten houden er rekening mee dat de koers van de Amerikaanse munt volgend jaar zou kunnen dalen. Dat betekent dat dollarbeleggingen minder waard worden.

De verwachte koersdaling van de dollar hangt samen met de ontwikkelingen van de rente. Omdat de Amerikaanse economie de laatste tijd iets is afgezwakt, houden de financiële markten rekening met een renteverlaging in de Verenigde Staten.

Bij Iran lijken echter niet alleen economische motieven te spelen. De regering van Iran en de VS staan elkaar al jaren naar het leven.