Duitse moslims niet naar Mozart-opera

Rob (R@b)
Icoon TheaterBij de première van de omstreden Mozart-opera 'Idomeneo' zullen toch geen Duitse moslims aanwezig zijn. Het stuk werd in Duitsland deze zomer afgezegd omdat men vreesde voor rellen met moslims, doordat in de opera de afgehakte hoofden van Poseidon, Jezus, Boeddha en Mohammed worden getoond. Na veel protesten vanuit de samenleving én de politiek op het cancelen van de opera, besloot de directie om hem toch op te voeren.

Het stuk wordt gespeeld door de Deutsche Oper in Berlijn. Moslimorganisaties besloten de uitvoering gezamenlijk met minister Schäuble van Binnenlandse Zaken bij te wonen om aan te tonen dat de angst voor rellen van moslimzijde onterecht was. De Centrale Raad voor Moslims ziet het echter toch niet zitten, om aanwezig te zijn. Secretaris-generaal Mazyek voelt zich namelijk ''politiek geïnstrumentaliseerd''. Mayzek: ''Ik ga naar de opera om me te ontspannen en niet om religie, kunst en politiek te vermengen.''

Mozart schreef het stuk in 1781. Regisseur Hans Neuenfels laat in de slotscène van de opera koning Idomeneo van Kreta de afgehakte hoofden van Poseidon, Jezus, Boeddha en Mohammed op vier stoelen plaatsen.



Hakscène uit Idomeneo