Hoog alcoholpercentage geen reden tot straf

Redactie
Icoon WeirdHet is niet voldoende vast te stellen hoeveel alcohol een automobilist in zijn bloed heeft om tot een veroordeling te komen. Er moet ook worden vastgesteld of die alcohol daadwerkelijk invloed heeft gehad op de automobilist. Die moet bijvoorbeeld gevaarlijk hebben gereden om tot een veroordeling te komen. Dit heeft het Spaanse constitutionele hof bepaald, berichtte vrijdag het dagblad El País.

Het vernietigde daarmee het vonnis van een rechtbank in Madrid die een man had veroordeeld omdat hij in 2002 bij een controle 2,32 milligram alcohol per liter bloed in de aderen had.

Het maximum in Spanje is 0,50 promille. Hij kreeg 720 euro boete en de rechter bepaalde dat zijn rijbewijs anderhalf jaar lang moest worden ingetrokken. In hoger beroep bleef dit niet overeind.

De magistraten stelden vast dat uit niets bleek dat de man te veel had gedronken. Hij maakte geen enkele verkeersovertreding en de agenten konden niet aan zijn handels- of spreekwijze afleiden dat hij te veel gedronken had.

Het vonnis is in tegenspraak met de politiek. Die is bezig de wet aan te passen zodat promillages vanaf 1,2 een gevangenisstraf opleveren.