Somalische moslims stellen Ethiopië ultimatum

Redactie
Icoon OorlogDe Somalische islamitische milities hebben Ethiopië dinsdag gedreigd met een oorlog als het land zijn troepen niet binnen een week terugtrekt uit Somalië.

,,Als de Ethiopiërs niet binnen zeven dagen ons land verlaten, zullen we ze aanvallen en dwingen ons land te verlaten'', aldus Sheikh Yusuf Mohamed Siad Inda'ade van de Somalische Islamitische Beweging.

De islamitische milities veroverden eerder dit jaar de hoofdstad Mogadishu en een groot deel van het zuiden van Somalië. Ze dreigen de zwakke interim-regering van president Abdullah Yusuf, die wordt gesteund door Ethiopië, te verdrijven.

Volgens Inda'ade zijn 30.000 tot 35.000 Ethiopische militairen Somalië binnengetrokken om de regering van Yusuf, die alleen nog maar de stad Baidoa controleert, te beschermen. Dit aantal is veel hoger dan diplomaten en ooggetuigen hebben gezien. Ethiopië zegt zelf alleen een paar honderd militaire adviseurs te hebben gestuurd.

Het afgelopen weekeinde waren er nabij de stad Diinsoor, ten zuiden van Baidoa, gevechten tussen regeringstroepen en de milities. Naar verluidt rukken beide partijen op in de richting van de stad Tiyeglow, 140 kilometer ten noorden van Baidoa.