Hof schrapt Moedjahedien van EU-terreurlijst

Redactie
Icoon EuropaHet Europees Hof van Justitie heeft de Iraanse verzetsorganisatie Moedjahedien Khalq geschrapt van de EU-lijst van de terroristische organisaties. De EU-landen hebben de plaatsing op de lijst in 2001 niet correct uitgevoerd.

De organisatie is niet genoeg gehoord en precieze redenen ontbreken, zo heeft het Hof dinsdag bepaald in een rechtszaak die was aangespannen door de Moedjahedien Khalq (Strijders van het volk). Plaatsing op de EU-terreurlijst houdt in dat de financiële middelen van de organisatie worden bevroren.

Het Hof begrijpt dat de organisatie niet gehoord kan worden voor een voorlopige bevriezing van de bankrekeningen: Dan zou het geld nog weggesluisd kunnen worden. Maar kort erna moet de organisatie zeker worden gehoord over hun mening over de precieze redenen.

Democratie
De Moedjahedien Khalq werd opgericht in 1965 en wil democratie invoeren in Iran. Het had vroeger een militaire tak. Maar in 2001 meldde de organisatie het geweld te hebben afgezworen. De organisatie had militaire bases in Irak van waaruit moedjahedien vochten tegen het islamitische regime in Teheran.

De Moejdahedien Khalq moest na de Amerikaanse invasie van Irak in 2003 de wapens afstaan. De Verenigde Staten hadden de organisatie ook op de Amerikaanse lijst van terreurgroepen geplaatst.