Optimisme over VN-resolutie tegen Iran

Redactie
Icoon BuitenlandsDuitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk hopen dat er nog vóór de kerst een besluit wordt genomen over sancties tegen Iran. De landen presenteerden maandag in de Veiligheidsraad van de VN een afgezwakt voorstel tot sancties omdat Teheran weigert zijn uraniumverrijking op te schorten.

De Franse VN-ambassadeur Jean-Marc de la Sablière zei dat de respons op de eerste officiële presentatie van de ontwerpresolutie in de Veiligheidsraad positief was geweest. ''Daarom ben ik zeer optimistisch'', aldus de Fransman. De Duitse ambassadeur bij de VN, Thomas Matussek, liet weten dat de ''deur voor gesprekken met Iran open blijft''.

De door de drie landen opgestelde ontwerpresolutie is al verscheidene keren afgezwakt. Het voorstel verbiedt onder meer de handel in materiaal en technologie die gebruikt kunnen worden voor uraniumverrijking en in opwerkings- en zwaarwatercentrales. De bouw van een lichtwaterreactor in Bushehr door Rusland valt buiten de sancties.

De Russische gezant Vitali Tsjoerkin toonde zich tevreden met de veranderingen, vooral het feit dat niet meer wordt gerefereerd aan de centrale in Bushehr. Toch zien hij en zijn Chinese collega Wang Guangya nog wel wat hobbels. Zij zien vooral niets in een reisverbod voor Iraanse functionarissen betrokken bij het Iraanse nucleair en raketprogramma.