Holocaustconferentie in Iran geopend

Redactie
Icoon BuitenlandsDe omstreden conferentie over de Holocaust is maandag in Iran geopend. De conferentie wordt waarschijnlijk een platform voor 'wetenschappers' die de moord op zes miljoen joden door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog ontkennen.

Bij de opening verklaarde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki dat de bijeenkomst niet is bedoeld om de Holocaust te ontkennen of te bevestigen, maar om ''denkers die in Europa hun opinie niet mogen uiten een mogelijkheid tot expressie te geven''. In verscheidene landen in Europa is het verboden de genocide tussen 1933 en 1945 te ontkennen.

Revisionisten
Bij de tweedaagse bijeenkomst is een aantal bekende Europese revisionisten aanwezig, onder anderen de Fransman Georges Thiel en de AustraliŽr Fredrick Toeben. Voor zover bekend komt ook een aantal sprekers die de Holocaust niet ontkennen, zoals een Palestijnse man die in Nazareth een Holocaust-museum heeft ingericht.

Ook zijn er enkele orthodoxe rabbi's, die weliswaar niet ontkennen dat er genocide plaatsvond, maar die tegen het bestaan van de staat IsraŽl zijn.

De conferentie is georganiseerd naar aanleiding van de opmerkingen van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, die verscheidene keren heeft gezegd dat de Holocaust een mythe is en dat IsraŽl van de kaart moet worden geveegd.