'Nieuwe' Mondriaan geveild voor 72.000 euro

Redactie
Bij veilinghuis Christie's in Amsterdam is donderdag het pas ontdekte doek Molen aan 't Gein van Mondriaan voor 72.000 euro geveild. Een 'herontdekt' beeld van Karel Appel ging voor ruim 300.000 euro onder de hamer.

Het hoogste bedrag bracht een werk van Vantongerloo op. Dat ging voor bijna vijf ton van de hand. Dat maakte Christie's donderdag bekend.

Mondriaan schilderde Molen aan 't Gein rond 1905. Jetske Homan van der Heide, specialist Moderne Kunst bij Christie's, trof het doek recent aan bij een Belgische verzamelaar. Het kunstwerk zou nergens in de kunstliteratuur beschreven staan.

Het herontdekte beeld van Appel, een maquette voor het zeven meter hoge beeld 'de Levensboom' dat de eerste Ahoy' hal in Rotterdam sierde, leverde een wereldveilingrecord op voor de schilder, aldus Christie's. Het anderhalf meter hoge houten beeld was vooraf geschat op hooguit 90.000 euro.

Het abstracte schilderij van Georges Vantongerloo, 'Fonction de lignes-noir rouge' uit 1936, behaalde met 482.400 euro een nieuw wereldveilingrecord voor een werk van de Belgische schilder.

In totaal ging donderdag voor 5.947.540 euro aan moderne kunst onder de hamer bij het Amsterdamse veilinghuis. Volgens Christie's is dat de beste veiling van moderne kunst in vijftien jaar. Een compleet overzicht van de geveilde kunstwerken is te bekijken in de online catalogus.

'Molen aan het Gein', ca. 1905, olieverf (Piet Mondriaan)
Molen aan het Gein