Zwitserland geeft geld aan nieuwe EU-landen

Athlon_2o0o
Icoon Vlag Zwitserland Zwitserland gaat de tien nieuwste landen van de Europese Unie ongeveer 650 miljoen euro aan economische hulp geven. De nationalistische Zwitserse Volkspartij probeerde met een referendum dit voorstel van de regering te stoppen, maar een meerderheid van 53 procent van de burgers heeft voor het voorstel gestemd.

De Zwitserse regering stelt dat de maatregel voordelen oplevert, omdat Centraal-Europese bedrijven die samenwerken met Zwitserland hierdoor sterker worden. Dat zou ook de Zwitserse economie kunnen versterken. Ook zou economische steun voorkomen dat duizenden Centraal-Europeanen naar Zwitserland vertrekken om daar onder lage lonen te werken.

Tegenstanders menen dat Zwitserland door de Europese Unie bijna verplicht wordt om de uitbreiding van de Unie met economisch zwakkere landen te betalen. Ze vrezen dat Brussel door deze maatregel steeds meer eisen zal stellen. Zwitserland is geen lid van de EU, maar alleen lid van de Europese Vrijhandelsassociatie. Wel heeft Zwitserland los aparte verdragen getekend, zoals het Schengen-verdrag dat vrij verkeer van personen in Europa regelt.

Ongeveer de helft van het geld, zo'n 300 miljoen euro, zal naar Polen gestuurd worden om handel met dat land te verbeteren. Het geld zal voornamelijk gebruikt worden om de infrastructuur en het onderwijs van Polen te verbeteren. Hongarije krijgt 83 miljoen euro. De rest van het geld gaat naar de overige landen, namelijk Tsjechië, Litouwen, Slowakije, Letland, Estland, Slovenië, Cyprus en Malta.

Met dank aan Europees voor de submit.