'Litvinenko vermoord met polonium'

Redactie
Icoon BuitenlandsDe voormalige geheim agent en criticus van de regering-Poetin in Rusland, Aleksander Litvinenko, is vermoord met polonium. Dit heeft een medische bron uit het ziekenhuis waar hij donderdag in Londen overleed gezegd.

Polonium is een stof die in hoge mate radioactief en kankerverwekkend is. Dit chemisch radioactieve element werd in 1898 ontdekt door de wetenschapper Marie Curie. Litvinenko werd begin november vergiftigd. Over de motieven en dader(s) zijn er nog geen aanwijzingen.

Een woordvoerder van de Britse gezondheidsdienst zei ''dat iemand kennelijk doelbewust is vergiftigd door een soort straling'' die nooit eerder is voorgekomen in Groot-Brittannië.

Poetin
Het slachtoffer en tal van zijn naasten beschuldigen de Russische president en/of staat, maar daar zijn geen bewijzen voor. De Russische president Vladimir Poetin zei vrijdag in Helsinki te betreuren dat Litvinenko's tragische dood op deze wijze voor 'politieke provocaties' wordt misbruikt.

De twee Russen die iets met Litvinenko hadden gedronken op de dag dat hij ziek werd, hebben zich vrijdag vrijwillig gemeld bij de Britse ambassade in Moskou. Over de inhoud van het gesprek tussen de voormalige KGB-agent, zijn zakenpartner en de Britse diplomaten is niets bekend.

Aanklacht
In Londen lazen vrienden van Litvinenko vanmiddag de aanklacht voor die de Kremlin-criticus voor zijn dood had geschreven.

''U kunt mij het zwijgen opleggen. Maar dat zwijgen heeft een prijs. Een jammerklacht van protest vanuit de hele wereld zal de rest van uw leven, heer Poetin, in uw oren weerklinken. U heeft laten zien dat u precies zo barbaars en meedogenloos bent als al uw critici beweren.''


Litvinenko voor en tijdens zijn ziekenhuisopname
Litvinenko voor en tijdens zijn ziekenhuisopname