Betere bescherming jonge asielzoekers

Redactie
Icoon BinnenlandsJonge alleenstaande asielzoekers kunnen volgend jaar terecht in kinderwoongroepen. Dit zijn kleinschalige besloten opvangcentra waarin de kinderen beter beschermd zijn tegen mensensmokkelaars.

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) kondigde eerder al aan dat de minderjarige asielzoekers een meer besloten opvang zouden krijgen, na ophef over de verdwijning van 125 Indiase jonge asielzoekers uit asielzoekerscentra (azc's).

Proef
Het gaat om een proef van twee jaar, die begint in het voorjaar van 2007. In de kinderwoongroepen komen minderjarige asielzoekers van 12 jaar en ouder van wie duidelijk is dat ze een hoger risico lopen om te verdwijnen. De jongeren moeten altijd toestemming vragen om naar buiten te gaan en krijgen als het even kan een begeleider mee.

Tijdens hun verblijf in de woongroepen krijgen ze extra begeleiding om hen duidelijk te maken dat ze uitgebuit worden als ze ingaan op de verlokking van mensensmokkelaars.

In augustus bleek nog dat dertien minderjarige asielzoekers uit Nigeria waren verwenen uit vier asielzoekerscentra. Een groep van vijftien Nigeriaanse meisjes is toen al op een geheime locatie opgevangen. Verder is er in azc's waar de jongeren verblijven al 24-uurstoezicht en begeleiding en kunnen de kinderen binnen een dag na aankomst een voogd krijgen.