Rijk verhaalt schade op overheidhackers

Redactie
Icoon InternetHet rijk verhaalt de schade die internetkrakers in 2004 aanrichtten door belangrijke websites van de overheid te saboteren op de daders. De vijf jeugdige hackers werden al tot cel- en taakstraffen veroordeeld. Donderdag liet het rijk weten ook een civielrechtelijke procedure aan te spannen.

De krakers openden op 4 oktober 2004 de aanval op onder meer overheid.nl, regering.nl, en kabinet.nl. Naar eigen zeggen misbruikten ze 180.000 slecht beveiligde computers om een grote hoeveelheid aanvragen naar de sites te sturen, die daardoor crashten.

De sites waren vier dagen lang niet bereikbaar. Zeker 50.000 andere internetpagina's werden indirect getroffen. De groep eiste de aanval vrijwel meteen op en noemde het een protest tegen het kabinetsbeleid.

Hoofdverdachte Erik de V. kreeg begin dit jaar in hoger beroep 38 dagen celstraf onvoorwaardelijk, zes maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. De indertijd 17-jarige M. H. uit Breda werd conform de eis veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur, 29 dagen jeugddetentie onvoorwaardelijk plus 6 maanden voorwaardelijk. De inmiddels 16-jarige N. A. uit Breda kreeg een werkstraf van 100 uur opgelegd, 29 dagen jeugddetentie plus een voorwaardelijke straf van 3 maanden. Voor de jongste verdachte, de 16-jarige Rotterdammer D. D. viel de voorwaardelijke jeugddetentie (2 maanden) lager uit. Hij moet 80 uur werken.

Verschillende partijen lieten indertijd al weten ook enige honderdduizenden euro's van de veroordeelden te eisen. Ze zouden ook de site van De Telegraaf hebben aangevallen, waardoor een on-line reisbureau geen boekingen meer kon verwerken en dagblad De Telegraaf een editie niet kon uitbrengen in Turkije. Ook website GeenStijl werd door de groep dagenlang platgegooid, omdat die de identiteit van de hackers had geopenbaard.