Zware motor definitief pas vanaf 24 jaar

Daniël (stanthegunman)
Icoon EuropaHet rijden op een zware motor zonder eerst een examen op lichte motoren te doen wordt definitief pas mogelijk vanaf 24 jaar. Tot nu toe was dat 21 jaar. Dat heeft de verkeerscommissie van het Europees Parlement

Het Nederlandse Europarlementslid Corien Wortmann (CDA) heeft zich lange tijd verzet tegen het plan. Slechts een kleine minderheid in de verkeerscommissie was het echter met haar eens. Wortmann wilde de leeftijd gewoon op 21 jaar handhaven.

"Veel parlementsleden hadden wel sympathie voor mijn poging, maar ze wilden toch het EU-akkoord over rijbewijzen niet in gevaar brengen", zei Wortmann. Het CDA-lid vindt het onzin om een hogere leeftijd in te stellen. "Je hoeft toch ook niet eerst in een lichte auto te rijden voordat je in een SUV of Ferrari mag stappen".

De rest van het akkoord is volgens Wortmann wel een grote vooruitgang. In het akkoord staat onder andere dat autobestuurders zwaardere aanhangwagens mogen besturen dan nu is toegestaan in Nederland. Ook wordt de Nederlandse gewoonte om het rijbewijs periodiek te vernieuwen, om fraude tegen te gaan, ingevoerd in de hele EU.

Met dank aan Alvilon voor de submit.