Politici geven mening over uitslagen

Christiaan
Icoon VerkiezingenDe partijen hebben ook hun eerste reacties geleverd op de verkiezingsuitslagen. Hier zijn hun eerste reacties.

Geert Wilders van de partij van de vrijheid zegt te denken een gedeelte van zijn stemmen weg te hebben gekaapt bij de VVD en is erg trots op zijn gewonnen zetels. Hij denkt dat zijn succes ligt aan zijn anti-islam ideeën. Hij wil meer fatsoen, een beter onderwijs en minder islam.

Marianne Thieme van de Partij van de Dieren is erg blij met de grote winst. Ze zegt dat dat een duidelijk signaal is. Ook denkt ze dat de bekende Nederlanders haar partij geholpen hebben. Het eerste dat ze wil doen als ze in de Kamer zit is het verbieden van het onverdoofd castreren van biggen.

André Rouvoet heeft ook iets te vertellen over zijn partij, de ChristenUnie. Hij zegt er trots op te zijn een van de weinige partijen te zijn die zetels hebben gewonnen en wil zich onderscheiden van het CDA.

Joost Eerdmans, de nummer twee op de lijst van EénNL, reageert zeer teleurgesteld op de polls waarin zijn partij slechts één zetel krijgt in de Tweede Kamer. Hij kondigde aan de politiek te verlaten, als EénNL op een zetel blijft steken.

Kees Vendrik, nummer 2 van GroenLinks wil Jan Marijnissen feliciteren. Hij denkt niet dat de PvdD stemmen bij zijn partij heeft weggesnoept en zegt dat Halsema een erg goede campagne heeft gevoerd.

D66 had gehoopt op een betere uitslag en hoopt bij de volgende verkiezingen meer zetels




Dan de grootste partij van ons land, het CDA. Nummer 2 van deze partij, Maxime Verhagen, zegt dat de steun voor het beleid nu wel is aangetoond en dat zijn partij wil werken aan gezondheid en reïntegratie. Hij wil nog niets zeggen over een coalitie maar sluit geen enkele partij uit.

De grote winnaar van vanavond, Jan Marijnissen van de SP, vindt het een historische dag voor Nederland, de dag waarop de socialen de liberalen zijn gepasseerd, de dag waarop ze de derde partij van Nederland zijn geworden en dat Nederland heeft gekozen voor een menselijker en socialer land. "SP is groot geworden, SP doet ertoe, en wij zullen ervoor zorgen dat het socialer wordt in Nederland."

Mevrouw Albayrak van de PvdA zegt dat de kiezers het huidige kabinet afstraffen en dat ze het CDA en de VVD niet meer steunen. Ze zegt dat er nu een progressief kabinet kan komen. Ze heeft één doel: géén kabinet VVD-CDA.

Zalm van de VVD zegt dat het een klap voor zijn partij is en vindt het verschrikkelijk balen. Hij vindt dat Rutte goede debatten heeft gevoerd en vindt de uitslag droevig. Hij denkt niet dat er een nieuwe fractievoorzitter moet komen. "De winst voor de SP is leuk voor Marijnissen maar slecht voor Nederland", aldus Zalm. Hij durft geen voorspelling te doen over de coalitievorming.