Alle peilingen zien CDA winnen

Rob (R@b)
Icoon EnquêteDe drie grote opiniebureaus, Maurice de Hond, TNS Nipo en Interview-NSS, hielden vannacht in een speciale nachtuitzending van Pauw & Witteman vast aan hun laatste peilingen voor de einduitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Het grote lijsttrekkersdebat van gisteren heeft daar in hun ogen weinig aan veranderd. De uitslagen lopen echter voor een paar partijen (met name PvdA en SP) zo uiteen, dat er volgens velen geen peil op valt te trekken.

Maurice de Hond en bureau Interview-NSS (dat voor Nova peilt) voorzien dat de PvdA nog dicht bij het CDA kan eindigen, terwijl TNS Nipo een groot gat ziet tussen CDA en PvdA. Zij voorzien dat de PvdA en de SP samen voor de 'tweede plek' zullen strijden.

Exit-polls
Vanavond na 21.00 uur zullen zowel Maurice de Hond als TNS Nipo met zogenaamde exit-polls komen. Deze peilingen worden anders uitgevoerd dan de 'normale' peilingen die gehouden worden. Tegenwoordig peilen de bureaus voornamelijk met internetpanels. Bij de exitpolls wordt ook gebruik gemaakt van enquêteurs die bij vooraf geselecteerde stembureaus kiezers bevragen wat ze gestemd hebben.

Bij Pauw & Witteman ontstond vannacht nog enige verwarring over het tijdstip waarop de exit-polls bekend worden gemaakt. Normaal gesproken gebeurt dat pas ná het sluiten van de stembureaus, om de kiezer niet te beïnvloeden op de dag van de verkiezingen.

RTL 4 liet gisteren echter in een persbericht weten al rond 20.50 uur als eerste met een exit-poll te willen komen. Peter Kanne van TNS-NIPO, dat de cijfers aan RTL levert, zei tegen Paul Witteman dat hij zich er voor in zal zetten, dat pas na het sluiten van de stembureaus de cijfers worden geopenbaard.

Laatste peilingen

PartijTNS NIPODe HondInterview/NSS
CDA414142
PvdA313837
VVD212223
SP322323
GroenLinks587
ChristenUnie866
SGP322
D66123
PvdV (Wilders)654
EénNL011
Partij vd Dieren212
Fortuyn001

-
Zie ook: Politicologen wantrouwen peilingen.