Tweede Nederlandse dode Creutzfeldt-Jacob

Redactie
Icoon MedischEen 16-jarige scholier uit het Noord-Hollandse Bennebroek is vorige maand overleden aan de menselijke variant van de gekkekoeienziekte (BSE). De jongen is het tweede slachtoffer in Nederland van de fatale hersenziekte Creutzfeldt-Jacob, meldde het Haarlems Dagblad donderdag. Het ministerie van Volksgezondheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu willen het bericht niet bevestigen wegens afspraken met de familie daarover.

Vorig jaar overleed in Utrecht een 26-jarige vrouw aan de ziekte. Volgens het expertisecentrum Creutzfeldt-Jacob in Rotterdam zijn er vermoedelijk nog twee Nederlanders besmet. Ze zouden allemaal besmet zijn geraakt door Brits vlees dat in de jaren negentig naar Nederland kwam.

Dementie
Bij de ziekte van Creutzfeldt-Jacob sterven de hersencellen in snel tempo af. Het is te vergelijken met een snel verlopende vorm van dementie, veroorzaakt door een eiwit (prion) dat gaten in de hersenen maakt.

De meeste patiŽnten overlijden binnen een jaar nadat de ziekte toeslaat. Op het laatst zijn patiŽnten zich meestal niet meer bewust van hun omgeving en kunnen ze ook niet meer praten. Volgens de artsen zijn er geen aanwijzingen dat mensen veel pijn lijden.

Leerlingen van de school waar de 16-jarige jongen op zat voor hij ernstig ziek werd, zijn naar een afscheidsbijeenkomst geweest op het terrein van psychiatrische instelling De Geestgronden in Bennebroek. Daar werd hij tot het laatst toe verpleegd.