'Taxfreebom' kan vliegtuig opblazen

Redactie
Icoon AanslagOndanks de nieuwe EU-regels voor handbagage blijft het mogelijk spullen voor een bom mee te nemen in een vliegtuig. De nodige ingrediŽnten zijn na de bagagecontrole verkrijgbaar bij de taxfreeshop.

Journalisten smokkelden op de luchthaven van Frankfurt een hoeveelheid kunstmest door de controle. Met spullen uit de taxfreeshop bouwden zij vervolgens een zelfgemaakte bom waarmee zij een auto opbliezen, zo meldde de Duitse krant Bild woensdag.

Volgens wapenexpert prof. Wolfgang Spyra was de zelfgemaakte 'taxfreebom' krachtig genoeg geweest om een vliegtuig uit de lucht te halen.

Niet genoeg
Regeringen wereldwijd doen niet genoeg in de strijd tegen het terrorisme. Dit heeft de secretaris-generaal van Interpol, Ron Noble, woensdag gezegd in een interview met het Arabische tv-station al-Jazeera.

Zo wijst de Amerikaan er bijvoorbeeld op dat Interpol een database heeft aangelegd van meer dan 13 miljoen gestolen of verloren paspoorten. Maar Zwitserland is het enige land dat ook alle gecontroleerde paspoorten vergelijkt met de lijst. Zo slaagt het land erin elke maand honderd mensen met gestolen documenten aan te houden.

Volgens Noble zou de bevolking het niet begrijpelijk vinden waarom zo'n makkelijke en goedkope maatregel voor het voorkomen van terreuraanslagen niet breed wordt toegepast.