Topman marine weg na negatieve publiciteit

Redactie
Icoon BinnenlandsDe directeur Operaties van de Koninklijke Marine, commandeur Frans van den Berg, heeft ontslag genomen. De topman stapt volgens een woordvoerder op vanwege "negatieve publiciteit" over intimiteiten binnen de marine.

De woordvoerder zei dit naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. Van den Berg werd in 2002 ontheven van zijn functie als eskadercommandant na een intern onderzoek naar ongewenste intimiteiten aan boord van het fregat Willem van de Zaan. Van den Berg werd aanvankelijk overgeplaatst naar de VS maar werd later lid van de Admiraliteitsraad, het directieoverleg van de marine.

Beschuldigingen
Of de topman opstapt vanwege een nieuwe beschuldiging is niet duidelijk. Bij de zegsman van de marine is "geen nieuw incident bekend". Van den Berg heeft maandag "in het belang van de marine" zijn ontslag aangeboden. Dat is door de marineleiding aanvaard.

Een commissie onder leiding van Boele Staal concludeerde eerder dit jaar dat binnen de krijgsmacht ongewenst gedrag betrekkelijk veel voorkomt en dat dit binnen de marine ernstiger is dan bij andere onderdelen. Het onderzoek werd gedaan naar aanleiding van de melding van seksuele incidenten aan boord van het fregat Hr.Ms. Tjerk Hiddes zoals verkrachting, aanranding, drugsgebruik en machtsmisbruik.

Ongewenste intimiteiten aan boord?