Vulkaanuitbarstingen maken gaten in ozonlaag

Athlon_2o0o
Icoon Wetenschap De gassen die vrijkomen bij vulkaanuitbarstingen vernietigen ozon en maken zo kleine gaten in de ozonlaag. Dat blijkt uit twee studies van de universiteiten Cambridge en Oxford. De resultaten van de onderzoeken zijn gepublicieerd in de wetenschappelijke tijdschrijften Geophysical Research Letters en Journal of Geophysical Research.

De onderzoekers hebben een rookpluim van de IJslandse Hekla-vulkaan geanalyseerd, die vrijkwam na een uitbarsting in februari 2000. Hierin zaten vulkanische gassen die de afbraak van ozon versnellen en daardoor kleine gaten in de ozonlaag veroorzaken. Waar de rook in de atmosfeer terechtkwam werd de hoeveelheid ozon tot nul verminderd. De ozonconcentratie bleef daarna nog twee weken zeer laag. Pas na deze periode zou het ozon zich weer herstellen tot het normale niveau. Gedurende twee dagen was de beschermende werking van de ozonlaag tegen ultraviolette straling met vijftien procent afgenomen.

De onderzoekers willen nu een veel grotere uitbarsting dan die van de Hekla-vulkaan onderzoeken, om te zien wat er daar met de ozonlaag gebeurt. Bovendien zijn ze benieuwd naar het effect van grote vulkaanuitbarstingen uit het verleden op de hedendaagse ozonlaag en het klimaat.



Slecht voor ozonlaag