Meer walvissen aangespoeld in Nieuw-Zeeland

Athlon_2o0o
Icoon Buitenlands Er zijn zaterdag opnieuw walvissen aangespoeld op het strand van Ruakaka in Nieuw-Zeeland. Reddingswerkers en vrijwilligers hebben geprobeerd de dieren zo snel mogelijk weer naar zee te leiden. Voor zeventien dieren kwam hulp te laat.

Reddingswerkers hebben twee leiders van de kudde op pontons gehesen en ze vervolgens op volle zee vrijgelaten. Ze hoopten dat de rest van de kudde hun leiders zou volgen. De dieren zijn grienden, een zoogdier dat vergelijkbaar is met walvissen. Vrijdag waren ook al 78 walvissen gestrand in het gebied. Toen vonden 38 walvissen de dood.

Natuurbeschermers houden de overlevende walvissen scherp in de gaten om ervoor te zorgen dat ze niet opnieuw stranden. Regelmatig spoelen in de herfst walvissen aan in Nieuw-Zeeland. Waarom dit gebeurt is voor wetenschappers een raadsel. Een woordvoerster van het ministerie van Milieu heeft aangegeven dat doorgaans niet zoveel walvissen stranden als deze keer het geval is. De meeste walvissen spoelden aan in 1918, toen duizenden walvissen vastzaten op de Chatham-eilanden. In 1985 spoelden 450 grienden aan op het Great Barrier Reef. Daarvan konden er 324 worden gered.



Veel walvissen gestrand...