Franse economie groeit niet meer

Athlon_2o0o
Icoon Economie Het gaat slecht in Frankrijk. De groei van de Franse economie is onverwacht tot stilstand gekomen. In het derde kwartaal van 2006 was er geen sprake van groei ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat heeft het Franse bureau voor de statistiek Insee vrijdag gemeld.

Frankrijk behoort tot de grote economieën van Europa en was juist bezig aan een herstel van de economische groei. In het tweede kwartaal werd er nog een groei gemeten van 1,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Analisten hadden verwacht dat er dit kwartaal een groei zou zijn van 0,5 procent, maar dat bleek dus te optimistisch.

De stagnatie van de economie in Frankrijk is een flinke tegenvaller voor de Franse regering. Deze ging er vanuit dat de Franse economie over heel 2006 met 2,3 procent zou groeien. Het is zeer de vraag of dat percentage nog gehaald kan worden. Insee denkt dat de economie in 2006 slechts met 1,9 procent zal groeien. Volgend jaar zullen er presidentsverkiezingen zijn in Frankrijk.

De Franse regering van premier De Villepin heeft geprobeerd om economische hervormingen door te voeren. Zo wil de regering de werkloosheid in Frankrijk terugbrengen. Grote hervormingen van de economie leiden echter vaak tot groot verzet en protestacties. De kans is groot dat de socialistische oppositie munt zal slaan uit het falen van de regering.