Euro dreigt weer duur te worden

Redactie
Icoon EconomieDe euro is vrijdag gestegen naar 1,29 dollar, een niveau dat de afgelopen 2,5 maanden niet meer was gehaald. Op de valutamarkt piekte de Europese munteenheid op 1,2901 dollar, om daarna iets terug te zakken.

Een dure euro is niet gunstig voor Europese bedrijven die hun producten willen uitvoeren. De koersstijging van de euro hangt onder meer samen met de verwachtingen over de ontwikkeling van de rente. Analisten houden er rekening mee dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in het eurogebied volgende maand met een kwart procentpunt zal laten stijgen. De bank laat zich daarbij vooral leiden door de inflatieverwachtingen.

VS
In de Verenigde Staten is sprake van een afkoelende economie. Dat maakt de noodzaak voor nieuwe renteverhogingen minder groot. Bovendien staat de rente daar al een stuk hoger dan in de eurozone. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken heeft het belangrijkste tarief sinds de zomer van 2004 zeventien keer verhoogd, maar bij de laatste drie vergaderingen bleef de rente ongewijzigd.

De dollar kreeg donderdag al een tik te verwerken door uitlatingen van de baas van de Chinese centrale bank, Zhou Xiaochuan. Die liet zich in Frankfurt uit over plannen om de financiële reserves van zijn land gespreider te gaan te beleggen. Hoewel die plannen niet geheel nieuw zijn, leidden de uitlatingen van Zhou tot een koersdaling van de dollar.

China heeft enorme reserves door de inkomsten uit de almaar groeiende export van het land. Een groot deel daarvan wordt in dollars belegd. Een verandering daarin kan al snel leiden tot koersschommelingen op de valutamarkt. Vrijdag zei Zhou dat China niet van plan is om meer haast te maken met de plannen om de reserves gespreider te gaan beleggen. Toch sluiten handelaren niet uit dat China in de toekomst minder snel dollars zal kopen.