Victorie Democraten compleet

Athlon_2o0o
Icoon Verkiezingen De Democraten hebben ook de laatste Senaatszetel gewonnen die nog op het spel stond in de Amerikaanse staat Virginia. De Republikeinse senator George Allen heeft donderdag zijn verlies toegegeven in een persconferentie. De Democraat James Webb had al eerder de overwinning opgeëist. Webb won nipt met 9000 stemmen voorsprong op 2,4 miljoen getelde stemmen. De Democraten hebben een meerderheid in de Senaat gehaald, omdat twee onafhankelijke senatoren de partij willen steunen. Ook in het Huis van Afgevaardigden hebben de Democraten een meerderheid. Hierdoor zal het voor de Amerikaanse president George Bush lastig worden om eigen beleid uit te voeren.

George Bush heeft aangegeven samen te willen werken met de Democraten. "Wij kunnen de komende twee jaar samenwerken", zei Bush in een persconferentie. "Ik geloof dat we onze verschillen kunnen overbruggen. Als het doel succes is, kunnen we samenwerken. Als hun doel is om nu weg te wezen, wordt het moeilijk tot een vergelijk te komen", zei hij over de situatie in Irak. Eerder trad de minister van Defensie Donald Rumsfeld af door aanhoudende kritiek op zijn Irakbeleid. Bush erkende dat hij verantwoordelijk is voor de nederlaag van de Republikeinen. Hij staat open voor "alle suggesties die ons kunnen helpen ons doel te bereiken, de terroristen te verslaan en ons ervan verzekeren dat de democratische regering in Irak slaagt".

De toekomstige leidster van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft donderdag ook al een toon van verzoening aangegeven. Waar ze in de verkiezingscampagne Bush "ongeschikt" en een "leugenaar" noemde, nu kon ze een constructief gesprek aangaan met Bush. Ze is verheugd op samenwerking met de president en niet meer van plan om hem door middel van een impeachment-procedure af te zetten. Ze vindt het vooral belangrijk dat er nu concrete resultaten geboekt worden voor de Amerikaanse bevolking.