VVD: Stop onderhandelingen Turkije direct

Athlon_2o0o
Icoon Europa VVD-leider Mark Rutte vindt dat de Europese Unie de toetredingsonderhandelingen met Turkije direct moet stoppen. Dat zei hij in het RTL Nieuws naar aanleiding van een kritisch rapport van de Europese Commissie over de voortgang van benodigde hervormingen in Turkije.

Turkije heeft nog tot eind december de tijd om het EU-land Cyprus te erkennen. Het is voor de interne markt van de EU noodzakelijk dat Turkije schepen en vliegtuigen uit Cyprus toelaat tot de eigen grenzen. Turkije heeft echter aangegeven dat dit niet zal gebeuren en vindt de kwestie-Cyprus niets met EU-toetreding te maken hebben.

De Europese Commissie en het Europees Parlement willen niet direct de onderhandelingen stoppen. Als Turkije dwars blijft liggen na december, en dat lijkt te gaan gebeuren, dan zullen de onderhandelingen zeer waarschijnlijk opgeschort worden.

Geert Wilders was in 2004 juist uit de VVD gestapt, omdat de VVD toen nog voor toetreding van Turkije was. Rutte lijkt nu van die lijn af te stappen. Het lijkt echter niet tot een hereniging van beide partijen te komen.