Ahold wordt weer supermarktbedrijf

Redactie
Icoon Economie Het supermarktconcern Ahold zal zich weer volledig gaan richten op supermarkten. Daarom verkoopt het concern de Amerikaanse dochter US Foodservice, waar in het verleden op grote schaal is gefraudeerd. Dat heeft Ahold maandag bekendgemaakt in een nieuw strategisch plan.

US Foodservice, een cateringbedrijf dat voedingsmiddelen levert aan onder meer restaurants, hotels en zorginstellingen, toont te weinig overlap met de supermarkten van Ahold in de Verenigde Staten. Daarom heeft het Nederlandse concern besloten de dochter in de etalage te zetten en zich volledig te richten op de supermarkten.

Ahold kwam in 2000 in het bezit van US Foodservice door er omgerekend 3,6 miljard euro voor neer te leggen. De Amerikaanse groothandel kwam in 2003 in het middelpunt van de belangstelling te staan door een omvangrijk fraudeschandaal. Dat jaar besloot Ahold nog om US Foodservice niet te verkopen, maar eerst de financiële prestaties te verbeteren. Dat is volgens het concern gelukt.

Ahold kondigde maandag ook aan dat de operationele kosten van het concern eind 2009 met 500 miljoen euro moeten zijn teruggebracht. Daarnaast trekt het bedrijf zich terug uit Polen en Slowakije.