Criminelen laten straf door stand-in uitzitten

Ferdinand (Ferdo)
Icoon BinnenlandsCriminelen in Nederland die zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf weten soms de dans te ontspringen door de hen opgelegde straf simpelweg door iemand anders uit te laten zitten tegen betaling. Uit een steekproef van het ministerie van Justitie onder zevenhonderd gedetineerden bleek dat van 46 gevangenen de persoonsgegevens geheel of gedeeltelijk onjuist waren. In veel van die gevallen bleek de gevangene slechts een betaalde invaller voor degene voor wie zijn cel eigenlijk bedoeld was. De resultaten van de steekproef zijn gepubliceerd in het vakblad Justitiële Verkenningen van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van Justitie

Gedetineerden zouden vier maanden van tevoren al weet hebben gehad van een komende steekproef. De onderzoekers van Justitie spreken in het artikel dan ook van "een voorzichtige indicatie van de minimale omvang". De onderzoekers trekken de resultaten van de steekproef in het artikel ook door naar de wereld buiten de muren van de gevangenis. "Als het zelfs onder de ogen van de strafwethandhavers gemakkelijk blijkt om zich van andere identiteiten te bedienen, mogen we ons geen illusies maken over de huidige omvang van identiteitsfraude in minder goed bewaakte maatschappelijke ketens, zoals de gezondheidszorg, de arbeidsmarkt, het onderwijs of het reisverkeer."

Het Tweede Kamerlid Frans Weekers (VVD) wil nu dat er een grootschalig onderzoek komt naar de identiteit van de gedetineerden in 's lands gevangenissen. Hij spreekt van "een ondermijning van de rechtsstaat." Weekers voelt zich gesteund door zijn PvdA-collega Aleid Wolfsen. De twee politici willen dat de vaste Kamercommissie van Justitie bij minister Hirsch Ballin van Justitie aandringt op maatregelen tegen de identiteitsfraude door gedetineerden.