Opnieuw baby met botbreuken

Athlon_2o0o
Icoon Medisch In het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam zijn bij een baby donderdag onverklaarbare botbreuken vastgesteld. Het AMC heeft direct aangifte gedaan bij de politie, omdat eerder bij het VU Medisch Centrum in Amsterdam ook al twee baby's onverklaarbare botbreuken hadden gekregen. Beide ziekenhuizen sluiten mishandeling niet uit.

Het meisje is anderhalf jaar oud en ligt in het ziekenhuis wegens een andere ziekte. De botbreuken kwamen aan het licht bij een routinecontrole. Bij het meisje zijn drie gebroken ribbetjes geconstateerd na het bekijken van röntgenfoto's. De breuken zouden twee of drie weken geleden ontstaan zijn. Het AMC denkt dat het meisje niet veel last heeft van de botbreuken. Of de botbreuken ontstaan zijn door mishandeling of door een operatie die het meisje eerder gehad heeft is niet bekend. Het ziekenhuis is een onderzoek gestart om de oorzaak te achterhalen.

De breuken zijn een raadsel, omdat het meisje te klein is om te staan of uit bed te klimmen. Er wordt onderzocht of er sprake is van een misdrijf of dat een verpleger het meisje misschien heeft laten vallen. "Maar we gaan ervan uit dat iemand zoiets meldt", aldus Frans van den Bosch, woordvoerder van het AMC. In het ziekenhuis wordt druk gespeculeerd over de toedracht. Er zijn geen personeelsleden die in beide ziekenhuizen werken, dus de relatie tussen beide ziekenhuizen is opmerkelijk. Ook werken er geen uitzendkrachten of tijdelijke werknemers op de kinderafdeling. "Bij het VU Medisch Centrum weten ze nog niet eens of beide zaken met elkaar te maken hebben. Het kan ook nog zo zijn dat het allemaal buitengewoon onschuldig is. Het is te vroeg om daar iets van te zeggen", aldus van den Bosch.

Het AMC heeft de beveiliging van de kinderafdeling opgevoerd. In het VU Medisch Centrum zijn er zelfs camera's geplaatst, maar zo ver wil het AMC nog niet gaan. Bij de VU zijn er zes beveiligingscamera's opgehangen bij de ingangen van onder meer de kraamafdeling en de kinder-intensive care. Camerabewaking in ziekenhuizen is in Nederland nog nooit eerder voorgekomen. In de Verenigde Staten hebben ze hier wel ervaring mee.

Met dank aan The_Comeback-kid en angel007 voor de submit.