Angela Merkel bezoekt Nederland

Athlon_2o0o
Icoon Politiek De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag Nederland bezocht. Het botert goed tussen Nederland en Duitsland. Dat was te zien aan het bezoek van de bondskanselier aan de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende en koningin Beatrix.

Merkel prijst de economische hervormingen in Nederland. "Ik heb respect voor de hervormingen die in Nederland doorgevoerd zijn. Ook is de economische groei hoog met drie procent. In Duitsland gaat het wel beter, maar nog niet zo goed", aldus Merkel. In Duitsland komen de hervormingen trager op gang, is de economische groei lager en is er sprake van een hogere werkloosheid. Merkel prijst Balkenende's moed om te hervormen en stelt dat de economische groei en verminderde werkloosheid dankzij zijn beleid mogelijk zijn geworden. Balkenende stelde dat Nederlanders en Duitsers goed door één deur kunnen. "Wij kijken in dezelfde spiegel. Wij kunnen van elkaar leren", aldus de premier.

Icoon Europa Voor de rest hadden beide leiders het vooral over de Europese Unie. Op 1 januari 2007 wordt Duitsland voorzitter van de Raad van Ministers van de EU. Duitsland is benieuwd naar de mening van Nederland rondom de toekomst van de EU. De kijk van Balkenende en Merkel over de toekomst van de EU komen grotendeels overeen.

Beide regeringsleiders vinden dat de EU zich na het stranden van het Grondwettelijk Verdrag zich vooral moet concentreren op concrete thema's. De EU moet werken aan lastenverlichting, meer transparantie en de werkloosheid aanpakken. Ook moet de EU zich bezig houden met zaken die dicht bij de burger staan als milieu, energievoorziening en terrorisme. "De Europese Unie moet de mensen dienen", aldus Balkenende.

Merkel wil als voorzitter vooral gaan zorgen voor het terugdringen van bureaucratie in de EU. Daardoor zou het vertrouwen van Europese burgers in de Unie terug moeten keren. Merkel denkt niet dat zij de impasse rond de toekomstige koers van de EU kan oplossen.



Balkenende en Merkel kunnen het goed met elkaar vinden