Australische moefti tijdelijk geschorst

Rob (R@b)
BuitenlandsDe Australische sjeik Taj Din al-Hilali die in Australië voor opschudding zorgde door in een preek de suggestie te wekken dat vrouwen die geen hoofddoek dragen erom vragen verkracht te worden, heeft van het bestuur van zijn moskee de komende maanden een preekverbod gekregen. De moslimgeestelijke bood het moskeebestuur gisteren zijn excuses aan voor zijn uitlatingen.

De 66-jarige moefti vergeleek vorige maand in een preek vrouwen zonder hoofddoek met onbedekt vlees. ''Als je onbedekt vlees ergens buiten neerlegt en katten komen erop af om het op te eten, wiens schuld is het, die van de katten of van het onbedekte vlees'', vroeg al-Halali zich af. Hij noemde het onbedekte vlees het probleem. Als de vrouw thuis was gebleven en zich had bedekt, was het probleem er niet geweest. De tekst van de preek werd pas deze week gepubliceerd door dagblad The Australian.

De Australische premier John Howard pleitte ervoor dat de van oorsprong uit Egypte afkomstige soennitische geestelijke wordt ontslagen, ''omdat anders de indruk wordt gewekt dat de moslims in Australië het met hem eens zijn.'' Ook de woordvoerder van de Islamitische Raad van Victoria zei dat de imam ontslagen had moeten worden. Volgens de voorzitter van het moskeebestuur, Toufic Zreika, is het echter voldoende dat de imam zijn excuses heeft aangeboden.

Tegen journalisten liet Al-Halili zich na zijn schorsing, op de vraag of hij ontslag zal nemen, ontvallen: ''Pas als we de wereld hebben bevrijd van het Witte Huis''. Moefti Al-Halali geldt als een van de hoogste geestelijke moslimleiders in Australië. Hij adviseerde in het verleden de Australische regering over moslimzaken.



Al-Hilali: geschorst