'Terroristen willen islamitisch wereldrijk'

Athlon_2o0o
Icoon Buitenlands De Amerikaanse president George Bush heeft woensdag gezegd dat succes in Irak van vitaal belang is voor de Amerikaanse veiligheid en essentieel voor het verslaan van moslimextremisme in het Midden-Oosten. Anders zullen deze extremisten een "fundamentalistisch rijk van Spanje tot Indonesië stichten". Bush gaf toe niet tevreden te zijn over de huidige situatie in Irak.

Hij zegt dat het geduld van de Verenigde Staten met Irak niet eeuwig is, en riep tijdens een persconferentie de Iraakse leiders op krachtige maatregelen te nemen om hun land te redden. Maar Bush benadrukte dat de VS niet meer druk zullen uitoefenen op de Iraakse regering dan ze aankan. Hij sprak zijn steun uit voor de Iraakse premier Nuri al-Maliki, die zwaar onder vuur ligt omdat hij en zijn regering niet bij machte lijken een einde te maken aan het sektarische geweld in Irak.

Bush zei zich ernstig zorgen te maken over de verslechterende situatie in Irak, maar hij weigert zich vast te leggen op een strak tijdschema voor een terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak. Volgens Bush is dat een garantie voor verlies, omdat het de opstandelingen in Irak in de kaart zou spelen. Oktober is nu al de bloederigste maand voor de Amerikanen in Irak sinds het begin van het jaar.

De hoogste Amerikaanse militair in Irak, generaal George Casey, zei dinsdag tijdens een persconferentie dat Iraakse veiligheidstroepen binnen één tot anderhalf jaar in staat moeten zijn om zelfstandig te opereren. Daarmee gaf hij impliciet een soort deadline aan voor de Amerikaanse terugtrekking uit Irak.

De speech van Bush komt twee weken voor belangrijke tussentijdse verkiezingen in de VS. De Republikeinse partij van de president dreigt zijn meerderheid in beide kamers van het parlement te verliezen aan de Democratische oppositie, mede door het slechte verloop van de strijd in Irak.

Bush zei dat de Amerikaanse bevolking vertrouwen kan hebben in de overwinning, maar dat het een zaak van de lange termijn is en dat er nog een harde strijd geleverd moet worden. Hij zei dat het Amerikaanse leger flexibel is in zijn tactieken om de vijand te bestrijden.