Nijmegen wil De Graaf als burgemeester

Redactie
Icoon BinnenlandsThom de Graaf moet de nieuwe burgemeester van Nijmegen worden. Dat vindt de Nijmeegse gemeenteraad die zich woensdagavond unaniem achter dit advies van de vertrouwenscommissie schaarde. De Graaf zou op 1 januari de vertrekkende burgemeester Guusje ter Horst kunnen opvolgen.

De 49-jarige De Graaf was in de periode 2003-2005 minister en vice-premier. Daarvoor was hij bijna tien jaar Kamerlid voor D66 en sinds 1997 fractievoorzitter. Bij de verkiezingen van 2002 en 2003 was De Graaf landelijk lijsttrekker voor zijn partij.

Nijmegen is geen onbekende stad voor de 49-jarige De Graaf. Zijn vader was er burgemeester van 1968 tot 1977. In die jaren behaalde De Graaf zijn diploma aan het Stedelijk Gymnasium. Daarna studeerde hij rechten aan de Radboud Universiteit en was hij enkele jaren wetenschappelijk medewerker aan de rechtenfaculteit.

De keuze voor D66'er Thom de Graaf betekent een trendbreuk voor de stad, die sinds 1987 een burgemeester van PvdA-huize had. Daarvoor was het burgemeesterschap van het 'Rome van het Noorden' tientallen jaren in handen van de voormalige Katholieke Volks Partij. Ook De Graafs vader was KVP'er. De raad stelde dit keer in de profielschets dat er geen politieke voorkeur voor een kandidaat was.