'Mysterieuze' auto-inbraken super simpel

Rob (R@b)
Icoon PolitieDe 'mysterieuze' onbekende techniek die de afgelopen maanden in Stadskanaal werd toegepast om auto's op te breken, blijkt niet zo erg mysterieus te zijn als werd aangenomen. In eerste instantie werd er van uitgegaan dat de elektrische deurvergrendeling in alle gevallen werd geopend zonder de auto te beschadigen. De politie zei voor een raadsel te staan en vroeg zich af welk apparaatje de dieven hadden gebruikt.

Wel: in 55 van de gevallen blijkt de dief een junk te zijn geweest die simpelweg inbrak in niet afgesloten auto's. De politie kwam de verdachte op het spoor door een particulier die met zijn bewakingscamera opnames had gemaakt van een inbraakpoging in een auto. Het gaat om een 20-jarige man uit Stadskanaal. Tijdens een nieuwe poging werd hij op heterdaad betrapt. Behalve van de auto-inbraken wordt hij ook verdacht van negen brandstichtingen.

De autokrakende junk legde vaak tientallen kilometers op de fiets af om onafgesloten auto's te vinden. Wagens op eigen terreinen hadden daarbij zijn speciale aandacht.

Indertijd zei de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) bezorgd te zijn ''dat er kennelijk een apparaat is uitgevonden waarmee de elektrische vergrendeling van auto's kan worden geopend''. Nu zegt een politiewoordvoerder ''verbijsterd'' te zijn over het feit dat zoveel mensen hun auto niet op slot doen.

Met dank aan SimtekF1, peedy.nl en grassiekuik voor de submit.