CDA wil leerrechten uitstellen

Athlon_2o0o
Icoon Onderwijs Het CDA is bereid om de leerrechten niet in te voeren op 1 september volgend jaar, als blijkt dat daar te veel haken en ogen aan zitten. Staatssecretaris Bruno Bruins van Onderwijs zal volgende week komen met een advies daarover. De Tweede Kamer heeft aan Bruins gevraagd de knelpunten te onderzoeken.

Het CDA blijft echter een voorstander van de leerrechten, aldus Kamerlid Ciska Joldersma. "Wij vinden het nog steeds een goed systeem, maar het is wel zaak dat het zorgvuldig wordt ingevoerd. Als de staatssecretaris tot de conclusie komt dat het niet verantwoord is, dan moeten we misschien maar even wachten", aldus het Kamerlid. Veel partijen zijn bang voor een chaos bij de invoering van het systeem. De PvdA heeft daarom al eerder laten weten het systeem uit te willen stellen.

Leerrechten gelden als een soort tegoedbonnen, waarmee studenten voor zes jaar lang tegen een relatief laag collegegeld kunnen studeren. Wanneer deze leerrechten 'op' zijn, dan zullen zij veel meer collegegeld moeten gaan betalen. CDA en VVD denken dat studenten zo sneller zullen afstuderen.