Mogelijk een varkensflat in Zaanstad

Rob (R@b)
Zaanstad krijgt mogelijk een varkensflat, een megagroot complex waarin duizenden varkens op meerdere etages kunnen worden gehuisvest. De verantwoordelijk wethouder heeft onlangs orienterende gesprekken gevoerd over de realisatie van een dergelijk complex.

De officiele benaming voor de varkensflat is Agrocentrum. Dit is een enorm bedrijf bestaande uit honderdduizenden varkens die met hun mest energie (elektriciteit) leveren, waar dan weer tuinbouw op kan draaien. Het afval van de tuinbouw levert op zijn beurt weer voedsel voor de varkens op. Oud burgemeester Henry Meijdam van Zaanstad is door initiatiefnemer InnovatieNetwerk gevraagd op zoek te gaan naar een geschikte locatie voor het Agrocentrum.

Buiten de energieopwekking is het voordeel van een varkensflat dat de massa dieren bij elkaar zoveel extra warmte geeft dat de varkens sneller groeien en dus ook eerder geslacht kunnen worden. In het gesloten systeem zal tevens een slachterij worden opgenomen waardoor het gehele proces onder 驮 dak gehuisvest wordt. Bijkomend voordeel is dat de beesten niet meer vervoerd hoeven te worden.

'Afschuwelijk maar toch beter'
De Stichting Varkens in Nood noemt het ''afschuwelijk'' dat zulke systemen bedacht worden met levende dieren. ''Het blijft een naar verhaal'', zegt directeur Hans Baai.

''Maar ik denk eerlijk gezegd dat het leven er voor de dieren op vooruit zal gaan. Hoe de varkens nu leven op sommige boerderijen is te triest voor woorden. In de plannen die ik heb gezien, krijgen ze meer ruimte, meer stro en een uitloopmogelijkheid. En als dat nu op veertien hoog is, maakt me dan niet zoveel uit. Daarbij hoeven de beesten niet meer op gruwelijke wijze vervoerd te worden.''

In het Argocentrum moeten op jaarbasis 300.000 varkens geslacht worden, waarmee theoretisch aan de varkensvleesbehoefte van 600.000 consumenten kan worden voldaan.