Krant mag deel 'Marokkanendossiers' Ede inzien

Redactie
Icoon BinnenlandsDagblad De Gelderlander in Nijmegen mag een deel van de politiedossiers over de probleemwijk Veldhuizen in Ede inzien. De krant heeft dat bij de rechtbank in Arnhem afgedwongen via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB), aldus hoofdredacteur Kees Pijnappels.

Een groepje Marokkanen danste in de wijk Veldhuizen op straat na de aanslagen in de Verenigde Staten in september 2001. Een politiewoordvoerder liet zich dat ontvallen. Het nieuws ging de hele wereld over. Politie en gemeente namen tal van maatregelen om de allochtonenproblematiek aan te pakken, maar volgens De Gelderlander is er ook veel informatie over incidenten achtergehouden. De politie kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak van de Arnhemse rechtbank.

Ongegrond
De krant kreeg vorig jaar na een verzoek daartoe enkele stukken van de politie, maar is van mening dat er veel meer moet zijn. Het dagblad tekende bezwaar aan bij korpsbeheerder Pauline Krikke, tevens burgemeester van Arnhem. Maar die verklaarde dat bezwaar ongegrond, een besluit dat nu door de rechter is teruggedraaid. De politie mag alleen rapporten met duidelijk interne informatie achterhouden, aldus de rechtbank.

Pijnappels is tevreden over de uitspraak, zei hij woensdag. ''We moeten ons een beeld kunnen vormen van de ontwikkeling van die wijk. Was het dansen op straat een incident of is daar structureel iets mis? Daarvoor hebben we cijfers en achtergronden nodig, die de politie wellicht opzettelijk niet naar buiten heeft gebracht.'' Bij de politie in Ede was woensdag niemand beschikbaar voor commentaar.