Voormalige directeur Enron krijgt 24 jaar cel

Maarten (maartena)
Icoon BuitenlandsDe voormalige directeur van het Amerikaanse bedrijf Enron heeft van de rechtbank in Houston (Texas) een celstraf van 24 jaar gekregen. Jeffrey Skilling kreeg deze straf voor zijn rol in een van de grootste bedrijfsschandalen uit de geschiedenis. Hij werd veroordeeld voor 19 delicten, waaronder fraude, het verhandelen van aandelen met voorkennis, en het liegen tegen financiële inspecteurs.

De komende tijd mag Jeffrey nog thuis verblijven, zij het met een elektronische enkelband. Zodra er een vaste datum bekend is zal hij worden gedetineerd in een gevangenis voor witteboord-criminelen in de Amerikaanse staat North-Carolina.

Jeffrey Skilling heeft aangegeven tegen de straf in hoger beroep te gaan. Hij is naar eigen zeggen teleurgesteld in de straf en gelooft zelf nog steeds dat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd.

Door de acties van het bestuur van Enron in 2001 verloren meer dan 4000 werknemers hun baan. Nog velen meer verloren hun complete spaarrekeningen en pensioenen omdat deze gebaseerd waren op Enron-aandelen die bij het faillissement niets meer waard waren.