Sudan verwijt Pronk vijandelijke houding

Redactie
Icoon BuitenlandsNederlandse VN-gezant voor het Afrikaanse land, Jan Pronk, een vijandelijke houding tegenover het regime in Khartum. Dat zei Pronk dinsdag op BNR Nieuwsradio. Pronk moest van de regering van Sudan het land verlaten. Hij spreekt woensdag in New York met VN-secretaris-generaal Kofi Annan over de kwestie.

Pronk reageerde op eerdere mediaberichten dat hij Sudan moest verlaten nadat hij in zijn weblog had geschreven dat de strijdkrachten van het land nederlagen in de crisisregio Darfur hadden geleden. In het document waarin de Sudanese regering hem duidelijk maakte dat hij het land moest verlaten, wordt volgens Pronk echter nauwelijks naar de weblog verwezen.

Het VVD-Tweede Kamerlid Hans van Baalen zei tijdens het wekelijke vragenuurtje in de Kamer dat Pronk onverstandig had geopereerd. "Hij heeft de Sudanese regering met zijn weblog een stok bezorgd om mee te slaan."

De ongezouten kritiek van Van Baalen op de werkwijze van Jan Pronk, is minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag volledig in het verkeerde keelgat geschoten.

"Een diplomaat moet doen waar hij voor staat en dat doet Pronk. Speciale vertegenwoordigers moeten niet met meel in de mond rondlopen," hield de CDA-bewindsvrouwe haar coalitiegenoot voor. Zij prees Pronk met de opmerking dat hij er in Sudan altijd in is geslaagd de vinger op de zere plek te leggen. De Sudanese overheid probeert echter voortdurend te voorkomen dat de werkelijkheid over het voetlicht wordt gebracht, voegde zij daar aan toe.