Ontvoerde fotograaf persbureau AP in Gaza vrij

Redactie
Icoon TerrorismeDe Spaanse fotograaf van het persbureau Associated Press (AP) die dinsdag in het centrum van Gaza-stad was ontvoerd, is weer in vrijheid. Dat hebben een broer van Emilio Morenatti (37) en Palestijnse veiligheidsbronnen dinsdagavond laten weten.

Morenatti (37) werd eerder op de dag gekidnapt door vier gewapende mannen op het moment dat hij in zijn auto wilde stappen. Het is nog onduidelijk wie er achter de ontvoering zit.

De afgelopen twee jaar zijn meer dan twintig buitenlanders in de Gazastrook ontvoerd. De gijzelaars werden meestal vrij snel weer vrijgelaten. Vaak zijn de daders plaatselijke militanten die op deze wijze een conflict met de lokale autoriteiten proberen op te lossen.

Medio augustus werden voor het laatst buitenlandse journalisten in de Gazastrook ontvoerd. Toen betrof het een verslaggever en een cameraman van het Amerikaanse televisiestation Fox. De Amerikaan en Nieuw-Zeelander werden na twee weken weer vrijgelaten. Deze ontvoering was het werk van de vrijwel onbekende Heilige Jihad Brigades.

De veiligheid in Gaza is sterk verslechterd sinds de terugtrekking van Israël uit het gebied vorig jaar september. Het komt regelmatig tot gevechten tussen aanhangers van regeringspartij Hamas en de seculiere en oud-regeringspartij Fatah van president Mahmoud Abbas.

Intussen heeft Israël een eind gemaakt aan een week lange operatie in het zuiden van de Gazastrook. Daarbij zijn volgens het leger vijftien tunnels vernietigd waarmee Palestijnen wapens uit Egypte zouden smokkelen. De operatie maakt deel uit van een grotere campagne die eind juni begon na de ontvoering van een Israëlische militair door Palestijnen.